_____________________________________________________________

A honlap szerkesztés alatt és folyamatosan módosul.
This site is, and always will be under reconstruction.

Családtagoknak

A családtörténet kutatásának befejezése csak a távoli jövőben várható, még számos messzire vezető nyitott kérdést kell megvizsgálni.

Ezek legizgalmasabbika, hogy találunk-e megfelelően alátámasztott kapcsolatot az Aba nemzetséghez tartozó Galgóczy-ággal (Dr. Karácsonyi János: Magyar Nemzetségek a XIV. század közepéig, Budapest 1900., kiadta a Magyar Tudományos Akadémia).

Karácsony János fenti munkájában egyetlen oklevelet említ (Anjoukori okmánytár V. 340.) annak alátámasztására, hogy a Galgóczy ág az Aba nemzettségtől származott.
1247-ben kapta Tamás mester IV. Bélától a tatároktól megölt nyitrai várnépek földjeit.
Nagy Aba királyi adományként kapta Galgócz várát (a régi Szolga-Győrt). 

Csák Mátéhoz való csatlakozása miatt Nagy Aba és fia I. Miklós is hűtlenekké váltak. Az ág legtekintélyesebb tagja az 1312-ben Rozgonynál - Csák Máté hadainak vezéreként - elesett  Nagy (alias Szép) Aba volt.
Csák Máté halálát követően Nagy Aba fia és unokája is földönfutóvá vált, 1343-ban előre érvénytelenítették minden "felszólalásukat", így némán kellett tűrniük, hogy mint ül bele Kont Miklós 1349-ben a galgóczi uradalomba (Galgócz, Nyitra-Újlak, Udvarnok és Décs tartozott hozzá).

 

Időben közelebb kerülhetünk a fenti Galgóczy ághoz való kapcsolat alátámasztásához, amennyiben családtagként azonosítható Paulus de Galgóczy, aki a Szilágyi hagyatékból előkerült  1476. június 16-én kelt oklevél szerint (Regeszta: Mátyás király a kolosmonostori konventhez., Régi jelzet Q 320 / DOBOKA F 17) Mátyás király megbízottjaként ténykedett (részletek az Akiknek keresem a helyét! oldalon találhatóak). 

 

Tisztelt Olvasó!

 

A honlap előzménye az, hogy a családunk történetével édesapámnak - Galgóczy Antalnak (1934. január 08.) akartunk a fiammal örömet szerezni a 70. születésnapjára - ez a várakozásunkon felül sikerült is.

Azóta ez a tevékenység a kedvenc szabadidős tevékenységemmé vált. Jelenleg, az 1500-as évektől kezdve már több mint 700 személyre vonatkozóan vannak adataink. Melyek  kétharmada már megnyugtató módon megtalálta a "helyét" a családfában is.

Az adatgyűjtési periódus végére várhatóan 1000 főt meghaladó őssel számolhatunk, s akkor még nem beszéltünk a jelenleg is élőkről ...

Kérem, hogy amennyiben a családneve Galgóczy, Galgóczi, Galgótzy segítse a munka befejezését azzal, hogy a rendelkezésére álló adatok részletezettségétől függően,  a kitöltött egyszerűsített adatlap, illetve a genealógiai adatlap megküldésével felveszi velem a kapcsolatot.

 

Üdvözlettel:
                         Galgóczi Antal

 

Módosítva. 2005. november

Köszöntő   |   Genealógia   |   Családfakutatás   |   Családtagoknak   |   Lapajánló   |   Publikációk   |   Vendégkönyv   |   Elérhetőség